Strzykawka insulinowa służy do precyzyjnego wykonywaniu podskórnych iniekcji w tradycyjny sposób. Należy ją wypełnić odpowiednią ilością insuliny, a następnie zdecydować, gdzie wykonać zastrzyk. Niektórym osobom towarzyszą jednak niepokój co do korzystania ze strzykawek – szczególnie, jeśli robią to po raz pierwszy. Nie warto się obawiać! Dowiedz się, jak samodzielnie używać strzykawki insulinowej.
Insulina i strzykawka insulinowa – jak je przechowywać?
Warto pamiętać, że niewłaściwe przechowywanie insuliny może doprowadzić do utraty przez nią leczniczego działania. Z tego powodu nieotwarte opakowanie powinniśmy trzymać w lodówce, natomiast insulinę używaną – przetrzymywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie cztery tygodnie. Pozwoli nam to mieć pewność, iż leczenie będzie efektywne. Jeśli chodzi o strzykawki insulinowe, ich magazynowanie również nie jest bez znaczenia – należy to robić w suchym, chłodnym miejscu, z daleka od chemicznych substancji.
Jak przygotować się do zastrzyku?
Do wykonania zastrzyku potrzebna nam będzie strzykawka insulinówka. Przed jej użyciem sprawdź, czy była przechowywana w sterylnych warunkach – jej opakowanie nie powinno być uszkodzone. Do iniekcji konieczna jest także insulina w temperaturze pokojowej. Jeśli przechowywałeś ją w lodówce, wyjmij ją 30 minut przed wstrzyknięciem. Dodatkowo, upewnij się, że nie jest ona przeterminowana.
Zanim zabierzesz się za wykonanie zastrzyku, powinieneś dokładnie umyć ręce. Warto również oczyścić miejsce wkłucia. Dopiero wtedy możesz wymieszać roztwór insuliny poprzez obrócenie w dłoniach lub bardzo delikatne potrząśnięcie fiolki. Zwróć szczególną uwagę na to, czy strzykawka jest odpowiednio wyskalowana, aby pobrać właściwą ilość wyrobu.
Wtedy przychodzi czas na pobranie insuliny do strzykawki – pamiętaj, aby upewnić się, że w strzykawce insulinówce nie ma pęcherzyków powietrza. Nie martw się – nie są one groźne dla naszego zdrowia. Ich wystąpienie może jednak poskutkować wstrzyknięciem mniejszej dawki insuliny. Na szczęście można się ich w prosty sposób pozbyć – kilkukrotnie pstryknij palcem wskazującym w uniesioną do góry igłę. Pamiętaj, by zrobić do delikatnie, nie używając siły.
Jak wybrać miejsce do zastrzyku?
Zastrzyk z insuliną może być wykonany w kilku miejscach – górnej okolicy ramienia, pośladki, brzuch oraz boczną i przednią okolicę uda. Warto jednak pamiętać, że nie powinniśmy dokonywać wkłucia w okolicę pępka – należy omijać obszar położony do około 5 centymetrów przy nim.
Wybór miejsca nie pozostaje bez znaczenia – każdy z wymienionych wyżej obszarów charakteryzuje się innym poziomem wchłaniania preparatu. Najszybciej insulina jest absorbowana dzięki wstrzyknięciu w brzuch, potem uda i ramiona. Najwolniejszym wchłanianiem odznaczają się pośladki.
Oprócz tego, należy pamiętać, aby każdorazowo wykonywać wstrzyknięcie w tym samym obszarze anatomicznym. Jeśli postanowimy wstrzykiwać insulinę w brzuch, nie zmieniajmy następnym razem miejsca iniekcji na udo. Dodatkowo, aby nasza skóra mogła się zregenerować po ukłuciu, warto odrobinę zmieniać miejsce wkłuwania – wystarczy o kilka centymetrów.
Jak wykonać zastrzyk?
Aby wykonać zastrzyk strzykawką insulinową, powinieneś lekko ująć fałd skóry i wykonać wkłucie pod kątem 90 stopni. Jeśli jesteś osobą bardzo szczupłą, która posiada niski poziom tkanki tłuszczowej, bądź wykonujesz iniekcję dziecku, możesz używać krótszych igieł.
Dociśnij tłok i poczekaj przynajmniej 6 sekund, by upewnić się, że podałeś całą dawkę insuliny. Jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości co do podania odpowiedniej ilości wyrobu, warto odczekać kilka godzin i sprawdzić, jakie stężenie glukozy znajduje się w krwi.
Podczas wkłuwania nie manipuluj igłą – powinna ona wyjść pod takim samym kątem, pod jakim weszła. Jeśli w miejscu wbicia strzykawki pojawiła się krew, miejsce to warto ucisnąć palcem na kilkanaście sekund. To samo należy zrobić, jeśli iniekcja była bolesna.
Po wykonaniu zastrzyku wyrzuć zużytą strzykawkę oraz insulinę. Nigdy nie wykorzystuj tej samej strzykawki po raz kolejny – służą one do jednorazowego użytku.