Wielkanocne obchody w Centrum Kultury i Turystyki Walim pełne kulinarnych wyzwań i rękodzielniczych majstersztyków

Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, zazwyczaj spokojne miejsce, nagle ożyło barwami, gwarem i zapachami wyśmienitych potraw. Wszystko to za sprawą nadchodzących świąt Wielkanocnych oraz corocznej imprezy pod nazwą „Wielkanocne Tradycje”, której oczekiwali nie tylko wielbiciele dobrej kuchni.

Co roku, najwięcej emocji wywołuje konkurs kulinarny, zaszczytnym celem którego jest wybranie Mistrza Jaja. Do rywalizacji stanęli najlepsi, najbardziej utalentowani kucharze i kucharki reprezentujący Kółka Gospodyń Wiejskich, lokalni przedsiębiorcy oraz odważni mieszkańcy gminy gotowi na jajeczne wyzwania. Stoły uginały się od różnorodności potraw na bazie jaj – były faszerowane, w galarecie, sałatkach a nawet w formie deseru! Wybór zwycięzcy był dla jurorów trudnym zadaniem (czy raczej skomplikowaną zagadką do rozwikłania?), ale po długich naradach udało się podjąć decyzję.

Za najsmaczniejszą i najciekawszą kompozycję uznano potrawę przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich BocianoweLove ze Starego Julianowa, które tym samym zdobyło tytuł Mistrza Jaja 2025. Ich danie nie tylko zadowoliło podniebienia jurorów, ale także zachwyciło estetycznym wyglądem, przypominającym prawdziwe wielkanocne arcydzieło.

W trakcie imprezy nie zabrakło też świątecznej atmosfery. Podczas jarmarku towarzyszącego konkursowi, lokalni twórcy rękodzieła prezentowali swoje sztuki: ręcznie malowane pisanki, palmy wielkanocne, stroiki oraz inne elementy, które sprawiają, że Wielkanoc jest tak wyjątkowa.

To była uczta na wiele sposobów – nie tylko dla ciała, ale także dla ducha. Walim udowodnił ponownie, że potrafi pielęgnować tradycje, a wspólne świętowanie może być pełne radości, śmiechu i oczywiście… jajek!