XXI Dolnośląski Festiwal Zupy: Kulinarne święto dla miłośników gotowania w Jedlinie-Zdroju

Pierwszego dnia września 2024 roku na terenie miejscowości Jedlina-Zdrój oczekiwane jest niecodzienne wydarzenie kuchenne – XXI Dolnośląski Festiwal Zupy. Jest to jedno z najważniejszych i najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarncyh tego regionu. Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury działające na terenie tej miejscowości, które zachęca wszystkich entuzjastów kulinariów do uczestnictwa w konkursie na doskonałą zupę.

Festiwal ten sprawia, że każdy ma możliwość prezentacji swoich umiejętności kulinarnych przed liczną publicznością oraz zdobycia uznania zarówno od profesjonalnego jury, jak i od gości festiwalu. Konkurs ten jest otwarty dla każdego, niezależnie czy jest to profesjonalny kucharz reprezentujący restaurację lub gospodarstwo agroturystyczne, czy amator gotowania. Każdy może zgłosić się indywidualnie, ze swoją grupą lub z rodziną.

Wypowiedź Burmistrza Jedliny-Zdroju, Ilony Bujalskiej potwierdza rangę tego wydarzenia: „Cieszymy się, że nasza miejscowość jest gospodarzem takiej imprezy jak Dolnośląski Festiwal Zupy. Jest to wspaniała szansa na pokazanie różnorodności smaków naszego regionu oraz umożliwienie degustacji niezwykłych zup przygotowanych przez najlepszych kucharzy i amatorów. Namawiam wszystkich do uczestnictwa w konkursie oraz do odwiedzenia festiwalu, aby wspólnie celebrować to kulinarne święto”.

Uczestnictwo jest otwarte zarówno dla instytucji (np. restauracje, zajazdy, gospodarstwa agroturystyczne czy organizacje) jak i osób prywatnych (indywidualnych uczestników, grup, rodzin). Warunkiem jest przygotowanie odpowiedniej ilości zupy: dla instytucji minimum 20 litrów, dla osób prywatnych minimum 6 litrów.

Zasada uczestnictwa jest prosta – wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie Centrum Kultury do dnia 28 sierpnia 2024 roku do godziny 15:00. Można to zrobić osobiście w Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju, ul. Piastowska 13 lub telefonicznie pod numerami: 748455249, 748510975 lub drogą mailową: [email protected].

Warto podkreślić, że liczba miejsc jest limitowana, a o przyjęciu decyduje porządek zgłoszeń. Nie zwlekajcie zatem i dajcie się poznać jako mistrzowie zup! Festiwal to wyjątkowy moment, aby stać się częścią tego niezwykłego wydarzenia!

Na festiwalu obowiązują pewne reguły organizacyjne. 1 litr zupy do oceny należy dostarczyć do Festiwalowego Biura Organizacyjnego (biblioteka, Plac Zdrojowy 4a) w godzinach 12:00-14:00. Natomiast podawanie zup dla publiczności możliwe jest po uroczystym otwarciu Festiwalu od godziny 13:15. Werdykt jury padnie o godzinie 16:30.